+38(097)102 9855
+38(095)093 1099
Виготовлення і продаж пиломатеріалів!
Доставка по всій Україні
Ціни виробника

Дерево вільха

×

Повідомлення про помилку

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls в menu_set_active_trail() (рядок 2404 із /home/danver/danver.com.ua/www/includes/menu.inc).

Дерево вільха

Дерево вільха

Рід листопадних однодомних раздільнополих дерев або чагарників сімейства березових. Листки чергові, зубчасті. Майже всі види вільхи квітнуть ранньою весною, здебільшого до розпускання листя, запилюються вітром. Квітки зібрані в сережки. Плід - односім'яний двокрилий горішок.

Назва роду Вільха пішла від кельтських слів " аl ", що означає « при », " alis " - «вода» і " lan ", що в перекладі означає « берег». Звідси і походить відоме твердження про те, що вільха росте біля води, на березі річки. Вільха швидко росте і відлякує медведок - для цього її гілки встромляють у землю, щоб убезпечити ділянку від шкідника. Навіть якщо вільха стара, кора у неї все одно буде гладкою. Листя цього дерева ніколи не змінюють свого кольору. Навіть восени, коли всюди рясніють жовті, червоні кольори, листя вільхи залишаються зеленими. Ближче до зими вони так і обпадають зеленими. Опале листя вільхи багаті азотом. Вони швидко перегниває, тим самим збагачуючи грунт. Таким чином, вільха дуже корисна для лісу. Цвісти вільха починає досить рано, задовго до появи листя. Деревина у вільхи має оранжуватий відтінок. Вона міцна, не гниє і часто використовується для художнього різьблення. Вільхові дрова добре горять і дають багато тепла. З вільхи виготовляють гарні меблі. До речі, на вільхових палях були побудовані Венеція, Роттердам, Вінчестерський кафедральний собор і навіть водяні млини на островах Шотландії. Ще вільху використовували при виготовленні мечів.

Дерево вільха

Існує багато видів вільхи, але найчастіше зустрічаються 2 види: вільха сіра ( біла) та вільха чорна ( клейка ). Вільха сіра більш світлолюбна і морозостійка, ніж вільха чорна, та й до грунтів вона менш вимоглива - виносить навіть заболочування. Живе цей вид років 50-60. Розмножується насінням, кореневими нащадками, живцями.Так як деревина вільхи не гниє у воді, її часто використовують для мостів в якості опор. Також деревина вільхи раніше використовувалася для виготовлення черевиків, свистків і флейт. Деревина вільхи досить легка і м'яка, звідси і деякі її властивості: вона легко ріжеться, добре полірується і використовується для різьблення. І навіть вільхове вугілля знайшло собі застосування - художники високо цінують цей матеріал. Також вугілля з вільхи використовують для плавки металу. Вільха чорна - це дерево висотою 25-35 м, зі струнким, темно-коричневим стовбуром. Листя до 9 см, округлі або з виїмчастою вершиною і клиновидною основою. Молоді листочки блискучі і мають яскраво-зелений колір. Зростає вільха чорна дуже швидко, вона морозостійка, любить вологий грунт. Цей вид тіневиносливий, але не переносить ділянок зі стоячою водою. Розмножується насінням або порослю від пня. Використовується для обсадження берегів водойм і для озеленення парків. Настій листя вільхи , що містять салицин і популін, застосовується і в сучасній медицині. Лікувальними властивостями володіють і шишечки вільхи, які продаються в кожній аптеці. Кора теж використовується людиною. З кори чорної вільхи роблять різні барвники для сукна, шовку і шкіри. Залежно від протрав, якими попередньо обробляють всі ці матеріали, їх фарбують в чорний, червоний і жовтий кольори. Здавна у відварі вільхової кори рибалки вимочували рибальські сіті, вони не тільки забарвлювалися в маскувальний колір, а й ставали набагато міцнішими і менше загнивали. Відваром кори з додаванням оцту фарбували вільхову деревину «під горіх». Деревина вільхи цінується як прекрасний виробний матеріал. І справді, в середній смузі і на півночі не так вже й багато дерев, деревина яких має червоно-коричневий колір. І не випадково, як кажуть в скандинавських оповідях, з м'якої і крихкою вільхи боги вирізали жінку, а з щільного і міцного ясена - чоловіка.

Дерево вільха

Вільха - заболонна порода. У свіжозрубаної вільхи деревина білого кольору, але тут же на очах вона стає рожевою, а потім малиновою. Пеньки з таким яскравим незвичайним забарвленням часто доводиться зустрічати на лісових просіках. Але проходить якийсь час, і поверхню деревини стає коричневою. Якщо зрізати ножем поверхневі шари деревини, то під ними виявиться світла деревина. Виступив сік забарвлює тільки поверхня зрізаного дерева. У стійкий світло-шоколадний колір з рожевим відтінком деревина вільхи забарвлюється тільки після того, як її висушать і витримають. Текстура вільхи виражена слабо. Річні шари, що мають на торці злегка звивисту кордон, досить чітко помітні, але на тангентальном зрізі вони розпливчасті і майже не видно на радіальному зрізі. Рідко розташовані серцевинні промені на тангентальном розрізі помітні у вигляді довгих штрихів, на радіальному - злегка вигнутих, поблискують стрічок, а на поперечному - світлих смуг. Це так звані ложноширокі 94 промені. Решта ж промені настільки вузькі, що неозброєним оком їх розрізнити не можна. На деревині хаотично розкидані коричнево-бурі рисочки і безформні плямки - серцевинні повторення. Деревина вільхи дуже легка, м'яка, при всиханні зменшується в об'ємі незначно і майже не тріскається. Вона легко і без особливих зусиль обробляється ріжучими інструментами. Порізки виходять чіткими, чистими, з гладкою, злегка бархатистою поверхнею. Вільху охоче застосовують для станкової та камерної скульптури, настінних різьблених панно і декоративного посуду. З вільхи різали, точили і довбали всіляке кухонне начиння : чашки, миски, ложки та ковші. Розпарена вільха йде на виготовлення гнутих меблів. Брусочки м'якої вільхи майстри здавна застосовували для лощіння виробів з деревини інших порід.

Дерево вільха

Вільха легко забарвлюється, протравлюється і полірується. Вільхові кряжі добре піддаються лущення. Лущений шпон йде на виготовлення фанери. У сучасній меблевій промисловості деревину сірої і чорної вільхи обробляють аміаком (парами нашатирного спирту), а потім пресують. Навіть деревина сірої вільхи після такої обробки з технічних і декоративним властивостям набагато перевершує горіхову. Піддана глибокому фарбуванню вільхова деревина набуває виразний малюнок текстури. Це досягається за рахунок того, що у річних шарів деревини різна щільність. Фарбувальні речовини поглинаються окремими ділянками деревини з різною силою, в результаті чого з'являється невидимий до фарбування малюнок. Для глибокого фарбування застосовуються також корисний купорос, натуральний хромпик та інші протрави.Вільхові дрова ні в чому не поступаються знаменитим Березі- Ш.1М . Недарма їх за старих часів називали « панськими » або « царськими » дровами. З деревини вільхи випалювали вугілля, що застосовувався для виробництва пороху, для очищення різних речовин і в ковальській справі. З вільхи випалюють високоякістне вугілля для малювання.Деревина чорної вільхи стійка до впливу вологи, тому її застосовували завжди там, де контакт з водою неминучий. З вільхи рубали сваї мостів, довбали водостічні жолоби і робили тарну бондарну посуду для рідин.

Дерево вільха

На дні річки, по берегах якої росте вільха, завжди в достатку можна зустріти затонулі разом з корінням дерева. Витягніть одне таке дерево на берег і дайте йому добре просохнути. Зніміть сокирою верхній почорнілий шар, і ви побачите, що деревина вільхи, яка пролежала довгий час у воді, придбала красивий сріблясто-сірий колір. Цей колір вона набула після того, як увібрала в себе , подібно мореного дубу, солі заліза, розчинені у річковій воді. Але вміст таніну, який вступає в реакцію з солями заліза, в вільсі менший, ніж в деревині дуба, тому вона протравлюється незначно. Такий колір вільхової деревини можна отримати штучним шляхом, витримавши її в розчині залізного купоросу протягом декількох діб. Морена вільха - прекрасний матеріал для скульптурних , токарних і різьблених робіт.

Категория: 
Автор: 
Данвер